SRCE

Čovjek kada šeta šumom noću ne vidi ništa…. ni mjesec ni zvijezde, ni stabla ni životnije… misli da je sam i vidi samo tamu. I kada dođe na kraj šume, pred liticu vidi samo ponor i nema ideju kako i gjde ići dalje. I kada iz mraka izađu neki ljudi koji mu pruže ruku i kažu da nije sam, čovjek shvati da ne luta sam šumom, da nije sam u tami.

Kada voliš nekoga daruješ mu srce. I to srce nikada ne možeš dobiti nazad. Ono zauvijek ostane kod toga nekoga, ponekad stoji, spremljeno u ormaru za bolje dane, ponekad se slomi. Kada ga daruješ, ne pitaš šta će ta osoba učiniti sa njim. Znaš samo da kada se udaljiš od svog srca osjećaš tjeskobu i tugu. I kada daruješ to srce, kada je kod nekoga i kada mu ne možeš blizu, tada dođe vrijeme da ti naraste novo srce. Ne isto, slično ali ipak drugačije. I kada to srce naraste, kada sazrije i popuni prazninu u kojoj je stajalo ono staro srce, tada dođe vrijeme da daruješ novo srce. I to srce nije isto kao ono staro, nove ljude voliš na novi način… ni lošiji ni bolji, jednostavno drugačiji. Nije moguće zamijeniti nikoga i ništa, moguće je samo preuzeti nečije funkcije, obavljati isti posao… cini se isto, ali nije. Jer srce je jedinstveno, ljubav je jedinstvena. Pomalo posebna i pomalo drugačija.

Zaljubiti se je lako, ali je teško dati srce…. naročito neko novo, neko koje je ponovno naraslo… koje je zamijenilo ono staro… preboljeno srce. Da srce brže raste, bilo bi ga jednostavnije dati… da tako lako ne puca i da se može vratiti… bilo bi puno jednostavnije. Ali ne može.

I onda, ponekad nijesi siguran… nijesi siguran kome dati srce. Nijesi siguran da li ga dati… nijesi siguran da li ćeš opet morati čekati da naraste. I u ništa nijesi siguran… ali to je tako… i ne moraš bit siguran.

Za neke stvari se isplati rizikovati… darovati srce i ne misliti ni o čemu… ne nadati se dobrom, ne strepiti od lošeg… samo se prepustiti valovima života. Vrijeme će pokazati koliko su naše odluke pametne, ali to je to… to su naše odluke, to je naše srce i kada ga odlučite darivati… samo je na vama kome ćete svoje srce dati.

Ljubav je teška karta u igri života, a srce nas vodi i pokazuje nam pravi put. Lako se lomi, sporo raste, ali onaj ko ga dobije može se zaista osjećati srecnim. Najveći je dar kad nekom pokloniš svoje srce.

 (Napisao Zoran Božović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll Up