UTICAJ BOJA – TOPLI TONOVI

Različiti ljudi, različiti ukusi za boje. Neko preferira žutu, neko crvenu, plavu. Nije retko da neko ima više omiljenih boja, a neko ni jednu. Ima osoba na kojima se određena boja najčešće vidi, pa obično, kada je spominju, kažu: To je onaj, ona što stalno na primer nosi plavo.

Ima i onih koji su najčešće u tamnim bojama, teget, crnoj, tamnobraon.

Postoje osobe koje su naklonjene nekoj boji u određenom periodu, a ima onih koji svesno biraju određenu boju jer žele da budu u skladu sa onim što im ta boja pruža. Svaka boja ima uticaj, baš kao što ima simboliku i značenje.

Crvena, narandžasta i žuta, i sve njihove nijanse, spadaju u tople boje. Kada se spomene crvena, jedna od najčešćih reči je strast. Međutim, ta njena osobina nalazi se i u ostale dve. Narandžasta je ona pozitivna snaga koja daje balans energije u vama. Time daje podsticaj. Žuta se ističe, predvodi. Žuti su cvetovi suncokreta, sočne žute kruške, na pčeli ima žutog… žuta je simbol života, ali i ličnosti, individualnosti. Postoje teorije da ova boja predstavlja ego, a da simbolizuje mudrost i radost.

Crvena je snaga. Iako njenu osobinu strasti nose i žuta i narandžasta, gotovo uvek se primat daje njoj. Narandžasta se dobija mešavinom žute i crvene, a pomenuta osobina ne potire dejstvo crvene niti žute, čijim kombinacijama se dobija. Narandžasta nosi strast, isto kao i crvena i žuta, ali iznijansiranu shodno svojim primarnim osobinama. Crvena predstavlja ushit, uzbuđenje, i seksualno uzbuđenje. Narandžasta ima osobinu podstreha žute i energiju crvene, mudrost žute i uzbuđenje crvene, zbog čega se narandžasta gotovo uvek povezuje sa kreativnošću. Narandžasta otvara, privlači, takođe podstiče, i pospešuje apetit.

Istraživanja su pokazala da preterana izloženost crvenoj boji može pobuditi emocije nemira i besa, da žuta poboljšava metabolizam, a narandžasta razvija intuiciju.

Interesantno je učenje o bojama u okviru heraldike, nauke o grbovima. Kada je reč o toplim bojama, na grbovima crvena simbolizuje ratništvo, hrabrost, snagu, narandžasta volju i ambiciju, a zlatna i žuta velikodušnost, položaj i status.

Starogrčka reč eodos znači gledati, a kalos lepota.

Početkom 19. veka, poznati fizičar David Bruvster je opazio da predmeti menjaju oblike u uglovima ogledala. Tada mu je pala na pamet sjajna ideja za izum koji i danas retko koga ostavlja ravnodušnim. To je kaleidoskop, koga je profesor Bruvster nazvao po grčkim rečima.

Definicija kaleidoskopa bi glasila: Kaleidoskop stvara simetrične uzorke koji se pri svakom pokretu menjaju. Uzorci imaju novu formu i boju, i kombinacijom njih stvaraju predivne slike. Ali kaleidoskop je kaleidoskop samo ako su uzorci u simetriji. Boje i oblici koje čovek vidi, baš kao i stvari, ljude, događaje, pojave i njihove simbole i značenja, zavise od toga koliko je čovek u balansu i harmoniji sa sobom i svetom oko sebe. Ljudi, događaji, pojave… jesu „uzorci“ u ličnom kaleidoskopu svakog čoveka. Kakve će šare biti, da li očaravajuće slike ili pojave bez reda i smisla, suštinski zavisi samo od tebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll Up