NA OSNOVU ČEGA DONOSIŠ ODLUKE?

Nekada nije jednostavno da se preseče, uradi nešto, na nešto pristane… Sve su to odluke. Od kada ujutru otvoriš oči, tvoj dan je satkan od bezbroj malih odluka. Neke su toliko rutinske da su neprimetne, podrazumevajuće, idu gotovo po automatizmu. Neke su velike, životne, i svako na njih različito reaguje. Tačnije, različito reaguje pri donošenju određene odluke.

Neretko se čovek nađe razapet između dve krajnosti. U slučaju odluka, odnosno odlučivanja, te krajnosti su najčešće srce i strah. Da li odluke donosiš na osnovu srca, ili se često ne odlučuješ zbog straha od ishoda? Da li spadaš u one koji se teško odlučuju zbog straha od preuzimanja odgovornosti kao posledici odluke? Čega tu još ima? Ako je tako, razmisli šta te plaši.

Postoje osobe koje reaguju impulsivno, ili nedovoljno promišljeno, ili nedovoljno se posvetivši svim aspektima koje određena odluka podrazumeva. Ovo nisu prave odluke srca. Jer, i odluke iz srca podrazumevaju „misaonu fazu“. I srce misli. Ali drugačije nego što mislimo :).

Tvoje biće, tvoje srce, ima nepogrešivu moć da razazna stvari. Ne možeš da se odvojiš od svoje suštine, od onog što jesi ti. Odnosno možeš, lako možeš da zanemariš to, ali onda odluke nisu prave. To nisu odluke koje su za tebe.

Možeš da promeniš partnera, mesto stanovanja, zanimanje, da promeniš boju kose ili pustiš bradu, ništa se ne menja. Ono što jesi ti, to si ti, sa srcem u sebi koje nepogrešivo zna. Oslušni šta se to čuje iznutra. Ne popuštaj sebi. Pokušaj da objasniš zbog čega ne veruješ u pravog sebe, pa se prikloniš strahu i svoje odluke zasnivaš na njemu. Koliko je stvari proteklo i voda ih odnela jer se nisi usudio da odlučiš, odnosno dozvolio si strahu da odluči umesto tebe? Strah nije ti, i strah nema prava da se upliće u tvoj život. Zašto popuštaš nečemu što ne može nikakvo dobro da donese? Strah će uvek odlučiti sa Ne, nemoj! I strah nikada neće biti na tvojoj strani. A straha će biti uvek. Velikog, malog, sporadičnog, uvek ima doze straha. Ipak, strah ti može postati saveznik, vesnik tvojih slabosti samo i jedino kada ga prepoznaš i preokreneš u svoju korist kao motiv, kao kvalitetnu borbu u svom radu na sebi. Tada može da bude saveznik, ali samo kada ti to od njega napraviš. Suprotno je pogubno. Jer ako ti postaneš saveznik strahu, dešava se sve suprotno skroz. I tada se donose ili pogrešne odluke, ili se odluke odlažu, ili se čitava ideja vezana za neku odluku odbaci bez imalo mesta da se ono tvoje ti za bilo šta pita.

Odluke i dileme, raskrsnice i promene nisu prijatni momenti. Uvek pokrenu gomilu stvari koje sa velikom lakoćom međusobno počnu da se podupiru. Sve se ustremi na tebe i svaka misao razgrana more novih. Tako funkcioniše strah. On navodi dokaze protiv i u startu ruši mogućnosti. Ako se sa strahom krene, sve što je odlučeno ne može imati dobar ishod. Zapamti: tvoj strah tebe ne voli, pa te zato i laže.

DUBOKI PEAT je odlična metoda za rešavanje strahova i ako vam je potrebna moja možete te me pozvati na 063/8622-449

1 thought on “NA OSNOVU ČEGA DONOSIŠ ODLUKE?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll Up