VREDNOSTI I PRIORITETI

Sigurno ste čuli za novozavetnu priču o dve sestre, Marti i Mariji.
„Dok su putovali, on (Hrist), uđe u jedno selo. I neka žena imenom Marta gostoljubivo ga primi u svoju kuću. Ona je imala sestru koja se zvala Marija. Marija sede Mu do nogu i slušaše njegovu pouku. A Marta beše jako zauzeta dvorenjem. Ona mu pristupi i reče: „Zar ti nije stalo što me moja sestra ostavila samu da dvorim? Reci joj da mi pomogne.’ ’Marta, Marta’, odgovori joj, ’brineš se i uznemiruješ za mnoge stvari; ipak je malo ili samo jedno potrebno. Marija je zaista izabrala najbolji deo. On joj se neće oduzeti.’“

Jedna je izabrala da poslužuje, druga da sluša i uči. Obe su poštovale njihovog Učitelja.

Zamislite samo tu čast da vam neko, za koga duboko verujete da ima moć da otkloni sve vaše strahove, pobedi neprijatelje, izleči, eto tako sasvim iznenada dođe u goste. Šta biste činili?

Marija je sa Učiteljem sedela i sticala znanja. Marta je posluživala. Šta se dalje dešava: Marta se u jednom trenutku ljuti na sestru, i gotovo da se tuži na nju. Ona svoje poslove vidi kao prioritete i, važnije još, duboko veruje da će svom gostu upravo tako dati najveću čast.

Marta je časna, pobožna, smerna. Ona je vredna poštovanja takođe, ali je manje mudra od svoje sestre. Poenta nije u služenju, već u tome kada je ono neophodno, a kada uopšte ne mora da se desi.

Postoji jedno zanimljivo mesto iz pomenute parabole. To je ono kad kaže: Marta je izabrala… Dakle, izbor je bio moguć. Osoba bira kako će da postavi stvari. Dakle, prioritet je izbor. A izbori zavise od tačke gledišta.

Odnosi, doživljaj sebe, poslovi, porodica, sve je odraz ličnog poimanja života. Dobra vest je u tome što  se percepcija života i sveta može promeniti. Kada se to dogodi, a događa se samo i jedino radom na sebi, dolazi do promene. Tada se neobjašnjivo, a opet nekako prirodno, stvari pretumbaju, i počinje da se menja sve, pa i prioriteti. 🙂

Za konsultaciju ili seansu kontaktirajte me

jstegnjaic@gmail.com +381638622449

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll Up