Mala sirena

Mala sirena

Gotovo da nema osobe koja nije pročitala, ili bar čula priču o Maloj sireni čuvenog danskog pisca H. K. Andersena. Da, reč jeste o bajci ali – da li je u bajkama baš sve izmišljeno? I da li bajke govore samo o fantaziji, iluziji i nekim svetovima nama dalekim? Naravno da ne. A primer je upravo sudbina Male sirene, prekrasne devojke bele kože i svetlih, čarobnih očiju.

Rođena kao najmlađa, šesta ćerka u porodici sirena, više od svega želela je svet ljudi: polja, travu, glasove, zemlju. Živela je u svetu gde sirene jedino mogu živeti – u vodi koja je čudesnom magijom širila devojčinu pesmu, jer šta – Mala sirena imala je najlepši glas na svetu. I upravo je taj glas bio suština njenog bića, njeno istinsko ja i njen najlepši dar.

No, došlo je do pometnje: ugledavši prelepog mladića koji se davio u moru, Sirena ga je spasla ali se istog trenutka zaljubila u njega. Ipak, ona je i dalje živela odvojena od sveta ljudi, patila i čeznula, ne znajući da je mladić takođe zaljubljen u nju i da žudi da je oženi, tačnije – da oženi onu devojku koja mu je ukazala pomoć. Međutim, mladić ju je zapamtio po glasu, i njen glas je ostavio najjači utisak na njega. A šta je ona uradila i šta se u međuvremenu desilo?Očajna, zaljubljena, nemoćna da utiče na bilo šta, onako krhka i osetljiva otišla je kod zle veštice i uradila šta? Odrekla se svog glasa, prelepog glasa divne sirene, da bi dobila noge, a time i mogućnost da se kreće svetom ljudi i možda osvoji srce voljenog. Zašto je to bila fatalna greška?

Princ je našao drugu! Ne zbog toga što je lako zaboravio Malu sirenu, već zato što je tek jednom video, a bio je siguran da je to ona tek kada opet začuje njen divni glas koga se devojka odrekla zbog njega.

Mala sirena je sigurno dobila graciozan hod i prelepo držanje, ali nikada nije dobila njega. Pa se sad pitate: zašto su žene spremne da žrtvuju sebe, i da ono što su suštinski one, zamenjuju nečim za šta veruju da će u očima muškarca izgledati bolje, kvalitetnije, lepše? Zašto tako često žene to rade kada nema ničeg divnijeg od naše autentičnosti i prave naše suštine?

Da li su žene tako učene, i moraju li biti sputane? Kakvi to programi upale svoje alarme i govore da žena ipak izabere sputanost, odnosno da je prihvata, ma kakav vitez sa druge strane da jeste?

Link koji može da dopuni priču, nalazi se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll Up