Da li u bajkama ima ljubavi

Početak priče o muško-ženskim odnosima.

Bajke

Odrastali smo slušajući bajke, čitali su nam ih dragi ljudi, bake, deke, roditelji… Uživali smo čekajući da pobedi dobro, poistovećivali se sa glavnim junacima,vitezovima i princezama…

Kad danas pomislim na bajke, zapitam se koliko su na dubinskom nivou one ostavile traga? Zapitam se koja je to bajka bila omiljena meni u detinjstvu, i koje bajke su voleli ljudi koji su me okruživali? Mislim da nas upravo ta omiljena bajka dosta dobro opisuje. Radeći sa ljudima kao procesor, shvatila sam da je bitno da postavim ovakvo jedno, naizgled bezazleno pitanje – koja je tvoja omiljena bajka, koje je i mene dovelo do mnogih važnih odgovora.

Frojd i neki psihoanalitičari tog vremena, u bajci su videli izraz potisnutih infantilnih i incestualnih želja.

K.G.Jung je u bajkama video riznicu arhetipova koji dolaze iz kolektivnog nesvesnog. Bajke se, kao i snovi, služe jezikom simbola, a simboli nam dolaze iz dubine nesvesnog.

Neki od simbola su anima/animus, otelotvoreni u bajkama, predstavljaju muški

i ženski princip. Kroz bajke taj arhetip možemo videti kroz vile i vilenjake, prinčeve i princeze, mudrace i stare majke…

Mnoge bajke govore o začaranom princu u obliku, žabe, zveri, neke druge životinje ili čudovista, a koje jedino ljubav devojke (obavezno dobre, smerne, ljupke i poštene) može raščiniti i vratiti u oblik mladića. 

Ili, u slučaju devojke koja je usnula pod dejstvom čarolije, ili je u zatočeništvu zle maćehe prisiljena na mukotrpan rad sve dok je ne izbavi princ, da bi se na kraju čula rečenica: ŽIVELI SU SREĆNO DO KRAJA ŽIVOTA.

S obzirom da su bajke slične sadržine pričane u mnogim delovima sveta u isto vreme, potpuno nezavisno (migracije i seobe nisu bile moguće), tada dolazim do zaključka da je sve u kolektivnoj svesti i da se kroz taj segment mogu tumačiti mnoga naša stanja i ponašanja.

Veliki broj žena veruje da može popraviti muškarca upravo svojom ljubavlju. Mnoge potroše i ceo život uzalud pokušavajući tako nešto. Mnogi muškarci traže u ženama Pepeljugu, divnu ljupku kućenicu koja će od njihovog dvorca stvoriti dom… Mnogo je primera u bajkama koji govore o muško-ženskim odnosima.

Ipak, da li su nas bajke upropastile, pa život trošimo u iluzijama? Kako su uticale na nas i šta se u nama pokrene kad ih svesno ili nesvesno dovedemo sa nečim u vezu? Zato verujem da će procesori koji rade sa ljudima, i oni koji rade na sebi, sve više dublje sagledavati ovu temu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll Up