Vizuelizacija – mentalni imaginarijum Nikole Tesle

Vizuelizacija može da se definiše na mnogo načina: zamišljanje; posmatranje nečeg iznutra u formi jasne vizije; veštačko formiranje mentalnih slika. Zastupljena je u spiritualnim metodama i njen značaj je jedan od primarnih u radu na sebi.

Genije i vizionar, Nikola Tesla, u knjizi „Moji izumi“, opisuje kako je proces vizuelizacije formirao i ostvario njegov život i svrhu. Tesla je još od detinjstva imao izraženu moć vizuelizacije ali praćenu uznemirujućim slikama. Da bi se oslobodio takvih košmara, počeo je da svoje unutrašnje slike, vrlo često, kako navodi, praćene „jakim bljeskovima svetlosti“, koji su mu zamućivali vid, usmeri na nešto drugo, tačnije – počeo je da „zamišlja“ – vizualizira predmete, mesta i pojave za koja ranije nije znao.

Šta je Tesla uradio? Da bi se oslobodio „te čudne boljke“ koju je izazivala pojava slika, na koje tada nije znao kako da utiče, Tesla je razvio moć vizuelizacije koja podrazumeva kontrolu nad slikama. Šta se desilo onda?

„Onda sam instinktivno krenuo da pravim izlete izvan granica maloga sveta koji sam poznavao i ugledao sam nove prizore. Oni su u početku bili nejasni i nerazgovetni i nestajali bi kada bih pokušao da se na njih koncentrišem, ali malo-pomalo sam uspeo da ih ustalim; postajali su jasniji i određeniji i konačno su poprimali izgled stvari onakvih kakve jesu. Ubrzo sam otkrio da mi je najbolja uteha bila da jednostavno idem dalje u svojim vizijama stičući utiske sve vreme, pa sam tako počeo da putujem, naravno  – u svojoj mašti. Svake noći (a ponekad i danju), kada sam bio sam, ja bih se otisnuo na put – video bih nova mesta, gradove i zemlje, živeo bih tamo, susretao se sa ljudima, sklapao prijateljstva i poznanstva i ma  koliko to bilo neverovatno, činjenica je da su oni bili za mene isto tako dragi kao i oni iz stvarnog života i nimalo bleđi u svojoj pojavi.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll Up